Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Περί της Οικογενείας Βιττόρι και τους Καποδίστριες

Η καθολική Οικογένεια Βιττόρι,«Vittore», της «Caput Histriae», (Κόπερ) , εμφανίζεται στα Βενετσιάνικα αρχεία από το 1329. Η οικογένεια αυτή είχε πολλά κτήματα στην ενδοχώρα του Κόπερ, και ήσαν γαιοκτήμονες δύο χωριών στην Ίστρια, και συγκεκριμένα του Αγίου Πέτρου (Sveti Peter) και του Κρικάβτσε , (Krkavče). (Ανίτα Πίπαν. Πρέσβειρα της Σλοβενίας στην Αθήνα σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 240 χρόνων από τη γέννηση του Καποδίστρια στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

Το αρχείο του Κόπερ κάηκε το 1380, και έτσι δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο για την προέλευση της οικογενείας Βιττόρι, ούτε για το πότε εγκαταστάθηκαν στο Κόπερ. Έτσι η καταγωγή των «Βιττόρι» παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες αγνώστου προελεύσεως που επικαλούνται ορισμένοι ιστορικοί, ένας κλάδος της οικογένειας Vittore μετανάστευσε στο νησί της Κέρκυρας, το 1373, λόγω των συνεχών συγκρούσεων με μια άλλη εξέχουσα οικογένεια του Κόπερ, τους Verzi.

«Η οικογένεια Vittori, όταν μετακόμισαν στην Κέρκυρα, άλλαξαν τη θρησκεία τους και από Καθολικοί έγιναν Ορθόδοξοι , εξελληνίστηκαν και άλλαξαν επώνυμο και έγιναν Καποδίστρια». (Ανίτα Πίπαν)

Σύμφωνα πάντως με αυτήν την (αγγλική) άποψη, οι Καποδίστριες ήσαν είτε Ιταλοί, είτε Σλοβένοι, είτε Κροάτες, είτε Γερμανοί και δεν ήσαν Έλληνες, ήσαν Καθολικοί που «αλλαξοπίστησαν», και εξελληνίστηκαν.

Η συγγένεια των Καποδίστρια με τους Βιττόρι του Κόπερ, που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά παραμένει ένας πολιτικός ισχυρισμός που λάνσαρε το 1874 ο αντικαποδιστριακός και αγγλόφιλος Αναστάσιος Γούδας.

Δέκα χρόνια πριν πάντως , το 1864 ο έγκυρος Γερμανός ιστορικός Καρλ Μέντελσον-Μπαρτόλντι που συνέγραψε βιογραφία του Καποδίστρια (Graf Johann Kapodistrias. Dissertation Univ. Heidelberg 1864; Berlin 1864) δεν έγραψε τίποτα για συγγένεια με τους Βιττόρι, ούτε για «Καθολικούς», ούτε για «εξελληνισμένους». Αντίθετα τόνισε ότι από την οικογένεια υπήρξαν ένδοξοι πολεμιστές, ιερείς, ηγούμενοι και αρχιδιάκονοι.

*Η Βίκι χαρακτήρισε το άρθρο αυτό… Γενική παρενόχληση

Δεν υπάρχουν σχόλια: