Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Αποκαλύπτουμε τους άγγλους δολοφόνους του Καποδίστρια

Ένα ακόμα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από το αρχείο του Ουέλιγκτων. Επιστολή της 19ης Ιουνίου 1826 προς τον υπουργό αποικιών Μπάθουρστ, γεμάτη μίσος και περιφρόνηση για τον Καποδίστρια, που προέβλέπε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας θα καταλήξει στο νησί του. Η επιστολή προφανώς αποτελούσε απάντηση στις ανησυχίες του αρμοστή Φρέντερικ Άνταμ Μέιτλαντ και του Μπάθουρστ για την τύχη της αγγλικής κατοχής στα Επτάνησα λόγω της δημοτικότητας του Καποδίστρια. (Εφόσον επέστρεφε στην πατρίδα του).

#Docref=WP1/858/8 Copy of a letter from Arthur Wellesley, first Duke of Wellington, to Lord Bathurst, on the position of Capodistrias with regard to Russia and the likelihood of his coming to England, 19 June 1826: contemporary copy Copy, in the hand of a secretary, of a letter from Arthur Wellesley, first Duke of Wellington, London, to Henry Bathurst, third Earl Bathurst, [Secretary of State for War and the Colonies]: [Transcript] "I have received your letter [WP1/857/10] and I am very sorry that we had not the pleasure of your company yesterday. Capo d'Istria is certainly not coming, and I think he has been kept in Paris till his presence here can be of use to forward the schemes in respect to Greece. If the cabinet should determine, as I hope they will, not to be drawn out of the circle of the Russian protocole, he will never be brought here. Capo has certainly been endeavouring to re-establish himself in Russia, but he has failed; and as he must see, the decision against him in that country is final. He is now endeavouring to work up a Greek cause, and if that fails, he will end by returning to Corfu. Capo as minister in Russia, and his views supported by Russia, might be an inconvenient subject in Corfu. But Capo cast off by Russia is a man like another with a little more knowledge than most men and some disposition to mischief. But I confess I have a very indifferent opinion of any government that has any apprehension of what any individual can do, and I would recommend you to shew no jealousy of Capo, who, you may rely upon it, will sooner or later  return to Corfu." 19 Jun 1826:

Επιστολή του Arthur Wellesley, Δούκα του Ουέλινγκτον, προς το Λόρδο Bathurst, υπουργό πολέμου και αποικιών για τη θέση του Καποδίστρια σε σχέση με τη Ρωσία και την πιθανότητα άφιξης του στην Αγγλία.

19 Ιουνίου/1 Ιουλίου 1826. «Έλαβα την επιστολή σας [ΠΕ1 / 857/10] και λυπάμαι πολύ που δεν είχαμε τη χαρά της συντροφιάς σας χθες.
Ο Capo d'Istria σίγουρα δεν έρχεται, και νομίζω ότι θα τον κρατήσουν στο Παρίσι μέχρι η παρουσία του εδώ θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την προώθηση των σχεδίων σε σχέση με την Ελλάδα.
Εάν το συμβούλιο αποφασίσει , όπως ελπίζω ότι θα κάνουν, ότι δεν πρέπει να ξεφύγει από το ρωσικό πρωτόκολλο δεν θα τον έφερναν ποτέ εδώ.
Ο Capo σίγουρα προσπάθησε να επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά έχει αποτύχει και θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η απόφαση εναντίον του σε αυτή τη χώρα είναι τελική.
Θα προσπαθήσει τώρα να ανακατευτεί με την ελληνική υπόθεση, και αν αποτύχει, θα καταλήξει να επιστρέψει στην Κέρκυρα.
Ο Capo ως υπουργός της Ρωσίας, καθώς και οι απόψεις του που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι μια ενοχλητική παρουσία στην Κέρκυρα. Αλλά ο Capo αποκομμένος από τη Ρωσία είναι ένας άνθρωπος σαν κάθε άλλο με λίγη περισσότερη γνώση από τους περισσότερους και κάποια διάθεση να προκαλεί φασαρία.
Αλλά ομολογώ ότι με αφήνει πολύ αδιάφορο η ανησυχία για το τι μπορεί να κάνει ένα άτομο, και θα ήθελα να σας συστήσω να μη δείξετε ότι ζηλεύετε τον Capo, ο οποίος, αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στην Κέρκυρα».
19 Ιουνίου του 1826:
ΥΓ. Τα έγγραφα ΠΕ1 / 857/12 και ΠΕ1 / 858/9 του αρχείου Ουέλλιγκτον αναφέρονται στην απομάκρυνση του Καποδίστρια από τη ρωσική υπηρεσία.

Ο Ουέλλιγκτον είχε δίκιο στο ότι  ο Καποδίστριας δεν θα γινόταν δεκτός, τότε στο Λονδίνο. Είχε άδικο σε όλα τα άλλα. Και ο Τσάρος Νικόλαος ήθελε να κρατήσει τον Καποδίστρια στην αγία Πετρούπολη και η εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη. 
  Ο Καποδίστριας τον Ιούνιο του 1826, αναχώρησε από το Παρίσι και επέστρεψε στη Γενεύη, αφού έκανε σταθμούς στις Βρυξέλλες, τη Χάγη, τη Φρανκφούρτη, την Έμς και την Βέρνη. Το Δεκέμβριο του 1826 απέστειλε το υπόμνημα στον Τσάρο Νικόλαο με το οποίο απαντούσε στις κατηγορίες των Αγγλων και των Αυστριακών και στις 14 Ιανουαρίου 1827 έλαβε την επιστολή του Τσάρου με την οποία τον καλούσε στην Αγία Πετρούπολη. Λίγες μέρες μετά ο Κάννιγκ είχε καταφέρει να απομακρύνει τον Ουέλλιγκτον από το υπουργικό Συμβούλιο κυβέρνηση και να τον κάνει αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
Στις 18/30 Μαρτίου 1827 ο Καποδίστριας εκλέχθηκε κυβερνήτης της Ελλάδας με θητεία επτά ετών. Έφυγε από τη Γενεύη στις 24 Μαρτίου 1827 και στις 12 Μαΐου έφθασε στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί ο Τσάρος Νικόλαος τον υποδέχθηκε με εξαιρετικές τιμές και του προσέφερε την παλιά του θέση, καθώς και ισόβια χορηγία. Χρειάστηκαν πέντε συνολικά ακροάσεις μέχρι να υπογράψει ο Τσάρος Νικόλαος την παραίτησή του την 1η Ιουλίου 1827.
Ο Καποδίστριας έφθασε στο Λονδίνο στις 15/27 Αυγούστου 1827 λίγες μέρες μετά το θάνατο του Γεωργίου Κάννιγκ, και την επιστροφή τπου Ουέλλικλτον στην Εξουσία. Το κλίμα στο Λονδίνο ήταν πάρα πολύ ψυχρό και ο Αγγλικός τύπος δημοσίευε άρθρα εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: